Questions?
E-mail
Ma - Do: 7u30 - 20u
Vr :           7u30 - 18u
Roggestraat  32, Balen
Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Onze behandelingsmethoden

OsteopathieOsteopathieOsteopathieOsteopathie

Osteopathie... wat is dat?

Osteopathie is een volwaardige medische discipline waarbij de manuele diagnostische en therapeutische aanpak van functiestoornissen, ontstaan door een bewegingsverlies, centraal staat.

Osteopathie is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid als een tak van de Complementaire Gezondheidszorg. Een erkend osteopaat (DO) beoefent na een academische studie uitsluitend het vak Osteopathie.

Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van uw lichamelijke klacht. Het volledige lichaam wordt manueel onderzocht op allerlei bewegingsverliezen. Deze bewegingsverliezen worden behandeld waardoor de doorbloeding en de bezenuwing verbetert en de klacht afneemt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie en embryologie.

De osteopaat behandelt voornamelijk klachten met een functioneel kader. Stel, een patiënt komt bij de osteopaat met nek-of lage rugklachten. Wanneer echter na radiologisch of ander onderzoek geen structurele veranderingen worden vastgesteld, ligt de oorzaak van de klacht wellicht in het functionele; in de mobiliteit van gewrichten, de doorbloeding, geïrriteerde zenuwen of overspannen spieren.

Voor 80 procent van ons werk is reeds wetschappelijke evidentie. Het wetenschappelijk onderzoek binnen de Osteopathie draait op volle toeren. De kwaliteit van onze therapieën gaat er continue op vooruit.

Wij zoeken de oorzaak van uw klacht

Vaak ligt de oorzaak van een klacht niet in de plaats waar de klacht of pijn zich bevindt. Wij gaan de beweeglijkheid na van gewrichten, botten, spieren, bindweefsel, ophangsysteem van de organen en zenuwen. Een osteopaat onderzoekt dus niet alleen de regio waarin de klacht optreedt (pijnzone), maar het hele lichaam. Hierin maakt de osteopaat het verschil met andere disciplines die vaak enkel het symptoom behandelen.

Een voorbeeld:

Een knie kan niet goed bewegen als de voet, de enkel, de heup, het bekken en de rug niet optimaal bewegen. Deze zijn op hun beurt weer afhankelijk van de organen in het bekken en de buik. De knie kan alleen optimaal functioneren als het gehele systeem goed functioneert.

Tarieven en terugbetaling

Voor een bezoek bij de osteopaat is er geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Tarieven voor consultaties

→ Tarief eerste afspraak : 6

→ Vervolgafspraak: 62 euro (Ver Heyen Katrien) en 50 euro ( Liesl Heyns)

→ Wij verzoeken u contant of via Bancontact APP te betalen na elke consultatie.

Terugbetaling door uw ziekenfonds / ziektekostenverzekering:

Alle belgische mutualiteiten betalen een gedeelte terug. Vraag hierover meer informatie bij uw ziekenfonds. Na elke behandeling overhandigen wij u een kwijtschrift voor terugbetaling door de mutualiteit.

Bepaalde Belgische mutualiteiten zoals o.a. OZ hebben een extra bijkomende verzekering die een verhoogde terugbetaling voorziet voor osteopathie.

Osteopathie

Osteopathie bij kinderen 

 In de geneeskunde is het een gouden regel dat het kind geen kleine volwassene is. Dit geldt natuurlijk ook in de osteopathie! Kinderen ontwikkelen zich op allerlei vlakken. Ze groeien, hun spraak en motoriek ontwikkelt zich en als persoon vormen zij zich meer en meer. Al deze aspecten maken dat ieder kind een unieke benadering vergt. Als er een bepaalde problematiek optreedt in een van de aspecten van de ontwikkeling, dan heeft dit invloed op de totale ontwikkeling van het kind. Osteopathie is een zachte en efficiëntie behandelmethode die uitermate geschikt is voor kinderen. Door de zachte technieken zijn bijwerkingen zeldzaam en wordt behandeling door het kind als aangenaam ervaren. Het kind voelt het respect voor zijn lichaam en herkent in de benadering van de osteopaat de weg naar herstel. Om een kind goed te helpen en de ouders uitleg te kunnen geven betreffende de problemen van het kind heeft de osteopaat een gedetailleerde kennis nodig van de kindergeneeskunde en de verschillende ontwikkelingsgebieden. Dit betekent niet dat de kinderosteopaat de plaats van de kinderarts of huisarts inneemt. Osteopathie blijft een aanvullende manuele behandelmethode. Katrien werkt nauw samen met kinderartsen en vroedvrouwen. Aanvullend werken wij ook graag samen met andere disciplines zoals kinesisten gespecialiseerd in psychomotoriek, kinderpsychologen, kindercoaching en kinderyoga.

Voor welke klachten kan je terecht:

→ - Hoofdpijn, rugpijn, nekpijn of pijn elders in het bewegingsapparaat, buikpijn, obstipatie, diarree, luchtwegproblematiek (recidiverende NKO-infecties,longen), concentratieproblemen en leerproblemen, gedragsproblemen, ADHD, orthodontie, moeilijk / niet zindelijk worden, scoliose, mijn kind zit niet lekker in zijn/haar vel

Osteopathie

Osteopathie bij volwassenen

Hieronder vindt u een lijst van mogelijke indicaties. Om tot een goed resultaat te komen is het soms nodig om samen te werken met andere disciplines. Een goede osteopaat weet wat hij/zij kan, maar ook wat hij/zij niet kan. Indien nodig zal de patiënt doorverwezen worden naar de huisarts of een andere discipline.

Klachten m.b.t. de wervelkolom

→ lage rugpijn, nek- en schouderklachten, lumbago, discus hernia, scoliose, artrose, ischialgie, staartbeenpijn

Klachten m.b.t. de rest van het bewegingsapparaat

→ Gewrichtspijnen (schouderregio, elleboog, pols, handen, heupen, kniën, voeten, klachten vooraan of achteraan op de borstkas, ribben, Tietze syndroom), uitstralingspijnen in armen of benen, trapeziussyndroom, frozen shoulder, verstuikingen, peesaanhechtingsproblemen (vb. tenniselleboog, achillespees, golferselleboog,...),bekkeninstabiliteit, ziekte van Bechterew, houdingsproblemen, slapende voeten/handen, zware benen, vermoeidheid, spierkrampen, hielspoor, postoperatieve klachten, posttraumatische klachten na ongeval, hersenschudding, whiplash, fibromyalgie, spasmofilie, sporters

Klachten m.b.t. het hoofd

→ Hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn,clusterhoofdpijn… ), Vertigo (duizeligheid), Tinitus (oorsuizen), Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn), problemen van het kaakgewricht (kraken in kaakgewricht, knarsenstanden, beperkt mond openen en sluiten)

Klachten m.b.t. de spijsvertering

→ Kauwproblemen, slikproblemen, maagpijn, reflux (GOR : gastro-oesofagale reflux), opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, darmproblemen, spastisch colon of prikkelbare darm, voedingsintoleranties, -allergieën, chronische obstipatie of diarree, buikklachten door littekenvorming.

 Klachten m.b.t. . het uro-genitaal/hormonaal systeem

→ Urine-incontinentie (stress-, urge-, overloopincontinentie), recidiverende infecties (blaasontstekingen, schimmelinfecties,...), menstruatieklachten (P.M.S.,...), menopauze klachten, pijn bij betrekkingen

Immuniteitsproblemen

→ Algemeen verzwakte weerstand, chronische infecties (sinusitis, keelontsteking,...), chronische luchtwegenproblematiek (bv. asthma), eczeem, allergieën

→ Mentale/psychische en emotionele klachten en klachten van algemeen welbevinden,bv. burn-out, ...

→ Concentratieproblemen, slapeloosheid, CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), stressklachten, zich niet goed in zijn vel voelen, hyperventilatie, angsten

Osteopathie

Osteopathie bij zwangeren

Mogelijk behandelbare klachten zijn onder anderen: lage rugklachten, bekkeninstabiliteit, uitstraling in de benen (zwangerschapischias), zware benen, pijn tussen de schouderbladen, nekklachten, hoofdpijn, reflux, aanhoudende misselijkheid, obstipatie en verteringsklachten, incontinentieklachten, beklemmend gevoel en problemen met ademhalen, problemen bij het geven van borstvoeding.

 Zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee zoals ondermeer op hormonaal, lichaamlijk en psychisch vlak. Deze veranderingen en de aanwezigheid van het nieuw leven vragen een specifieke aanpak bij klachten tijdens en ook na de zwangerschap.

 Voor u zwanger bent kan u al bij een osteopaat terecht. Reeds aanwezige klachten kunnen verholpen worden en de rest van het lichaam wordt voorbereid om de zwangerschap in alle rust te beginnen en om optimaal ervan te kunnen genieten. Wanneer het moeilijk is om zwanger te worden kan u in bepaalde gevallen ook bij een osteopaat terecht. Dit alleen wanneer structurele of medische redenen uitgesloten zijn als oorzaak van het probleem. Disfuncties in relatie met de bezenuwing naar de baarmoeder en het kleine bekken toe, verminderde doorbloeding, verlies van mobiliteit in de weke delen in de regio van de baarmoeder,… kunnen verholpen worden waardoor de vitaliteit en doorbloeding van het systeem toeneemt en de kansen op bevruchting en innesteling van het vruchtje kunnen stijgen.

 Zwanger zijn is zeker geen contra-indicatie voor een behandeling bij een osteopaat. Uit voorzorg wordt algemeen uiterst voorzichtig gewerkt bij de behandeling van een zwangere vrouw. Er zijn echter veel vrouwen met pijnlijke en hinderlijke klachten gedurende de zwangerschap die door een behandeling bij een osteopaat beduidend meer comfort kunnen verkrijgen. Dit geeft duidelijk minder klachten en daardoor een positievere beleving van de zwangerschap waardoor het toeleven naar de bevalling makkelijker verloopt. 

Na de bevalling kunnen nog een aantal klachten opduiken tijdens het herstel van het lichaam en eventueel bij het geven van borstvoeding. Een check-up 6 weken na een bevalling is aangewezen. De verhoogde elasticiteit van het bindweefsel o.i.v. de hormonen houdt nog even aan, het is dus uitermate belangrijk vrouwen te zien na bekkeninstabiliteit!

Osteopathie

Osteopathie bij baby's

Belangrijk is dat bij klachten een consult bij de osteopaat nooit een consult bij een (kinder)arts of specialist kan vervangen! Mocht u beslissen met uw baby of kind naar een osteopaat te gaan, is het sterk aangeraden beroep te doen op iemand die de nodige ervaring en kennis heeft. Katrien heeft zich na haar basisopleiding Osteopathie  bijgeschoold tot kinderosteopate. De kinderosteopaat scant via een manueel onderzoek het hele lichaampje naar spanning. De behandeling bestaat uit een waaier van zachte technieken en wordt door de baby vaak als aangenaam ervaren.

De zwangerschap, de bevalling ,de positie van baby in de buik hebben een grote invloed op het babylichaam en op de functie van de verschillende systemen (de wervelkolom, de hals, heupen, maag, darmen, motoriek). Overbelasting op de baby vanuit moeilijkheden tijdens de zwangerschap, bevalling, of de eerste postnatale periode kunnen soms bepaalde problemen doen ontstaan. Vanuit onopgeloste spanningen kunnen allerlei functionele klachten ontstaan. Daarom is het ten zeerste aangeraden kort na de geboorte in te grijpen indien u merkt dat uw baby’tje ‘niet lekker in zijn/ haar vel zit’. U hoeft niet te wachten tot er klachten optreden. Meer en meer moeders komen met hun baby voor een 'check up', deze raden wij aan rond de 6 à 8 weken oud. Indien U vragen heeft kan je ons steeds telefonisch contacteren voor meer info.

Voor welke klachten kan je terecht:

 → Excessief huilen (huilbaby’s), voorkeurshouding of dwangstand van het hoofd, reflux en darmkrampjes, onrustige baby’s, vaak schrikken, slaapproblemen, asymmetrie van de schedel of het aangezicht, torticollis (scheefhals), asymmetrisch bewegen van de armen of benen, zich steeds overstrekken (hoofdje achterwaarts trekken en het lichaam als een boog of brug opspannen), KISS Syndroom, problemen bij het voeden, niet goed functioneren van het zuigreflex en/of slikreflex, stoelgangproblemen: obstipatie - diarree .